top of page
  • Forfatterens bildeRosmersholm AS

Verdt å vite om vinfeil

Oppdatert: 15. mai 2023


Rødvin som fylles opp i et rødvinsglass
Verdt å vite om vinfeil


Det dukker støtt og stadig opp flasker med vinfeil. Vinmonopolet tar flasken i retur og er du på restaurant eller bar, er det bare å be om ny flaske eller et nytt glass. Statistisk er det vinfeil i ca. hver 12. flaske. Her er de mest vanlige.

De mest vanlige vinfeilene Korkfeil, oksidasjon og hydrogensulfid er de mest typiske vinfeilene.

Korkfeil Korkfeil kan kjennetegnes ved aromaer av våt papp, vått høstløv og muggen kjeller. Korkfeil skyldes bakterien TCA som reagerer på fenolene i korken som igjen reagerer på mugg i korkbarken. Vinen oppleves som fruktløs, lukter og smaker ikke godt. TCA utvider seg i kontakt med oksygen, så derfor kan vinen bli ”korka” først 10-15 minutter etter at flasken er blitt åpnet. I viner med syntetiske koker eller skrukorker, som mange produsenter har skiftet til, der slipper du å tenke på dette problemet.

Det at vinen er ”korka” er den vanligste vinfeilen.

Oksidasjon Oksidasjon kjennetegnes ved at vinen har en aroma som ofte er tung og litt kvalmende.

Oksidasjon kan ha flere årsaker, der utett kork at flasken, eller har stått åpnet noen dager eller dårlig håndverk fra vinbonden. Oksidert vin kan ha aromaer av metall, eddik, neglelakkfjerner (Etyl acetat) og lim.

Hydrogensulfid Hydrogensulfid minner om råtne egg og promp. Forårsaket av bakterievekst ved tapping av vinen.


Mercaptans Vinen lukter bittert, surt og stramt. «Vinfeil» som ikke gir klagerett. Svoveldioksid Svoveldioksid lukter nytent fyrstikk. Nesten alle viner inneholder svoveldioksid. Hensikten er å forhindre oksydasjon av vinen fra luften omkring under produksjon og tapping. For mye svoveldioksid kan oppleves som ubehagelig, men dette er ingen vinfeil. For mye svovel kalles reduktiv vin, og ved å lufte vinen på en karaffel eller snurre på glasset er problemet ofte løst. Gammel vin Jo eldre vinen er, betyr ikke at den blir bedre og bedre. Tvert i mot, gammel vin er ofte en skuffelse å åpne. Vinen er som oftest blitt lagret for lenge i forhold til lagringstid, oppbevart i feil temperatur og da smaker den ikke godt. Frukten er blitt borte, den klapper fort sammen. Gammel vin får ofte et eddik preg. Bensinlukt Flere tyske rieslinger har en bensinlukt aroma. Den er ufarlig og er vanlig i mange tyske rieslinger. Vinstein Vinstein er heller ingen vinfeil. Vinsteinen minner om sukker og er små krystaller. Disse finner man gjerne under korken eller på bunnen av flaska. Dette skyldes at vinsyre og kalium – to stoffer som finnes naturlig i vin – danner krystaller når vinen kjøles ned. Krystallene forekommer naturlig i vinen. Om du varmer vinen litt, vil vinsteinen løse seg opp i vinen. Vinstein forekommer oftest i hvitvin. Krystallene er ikke farlige og gir ingen smak selv om det kan kjennes ubehagelig i munnen.

362 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page