top of page

Pressemelding

Rosmersholm AS fikk på slutten av fjoråret en invitasjon fra den ukrainske vinprodusenten Chateau Chizay et ønske om import av deres vin til Norge. - Vi syns ideen var spennende og vi var på det tidspunktet ute etter en ny vin leverandør til vår Edvard Munch "Skrik" rødvin, sier daglig leder Sven Hauge i Rosmersholm as. Den har tidligere vært utgitt med italienske druer, Edvard Munch Partziale Appassimento. Hauge besøkte vingården i Ukraina i februar. Den ligger i Zakarpattia regionen ikke så langt fra grensen til Ungarn.

 

Regionens klima med varme somre og milde vintre, jordsmonn og topografi gir gunstige forhold som gjør det mulig å produsere viner av god kvalitet. Noe kalkstein, vulkanske bergarter, mørk matjord og tekstur gir god drenering. - Klimaet er påvirket av Karpatene som gir en naturlig barriere mot kalde luftmasser fra nord, samt den varme og fuktige luften fra sør, sier Hauge. Vinområdet ligger på samme breddegrad som f.eks. deler av Burgund i Frankrike. De har enkelte lokale druer, men i hovedsak er det kjente druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Chardonnay.

 

De viktigste vinproduserende regionene i det vestlige Ukraina er i Zakarpattia, Lviv og Kherson. Edvard Munch – Skrik – The Taste of Ukraine, er en blanding av 40% Pinot Noir, 40% Merlot og 20% Blaufränkirch. Kunstverk på vinetiketter har blitt brukt siden tidenes morgen. Ved å bruke Edvard Munchs "Skrik" på etiketten gir det vinen et av verdens sterkeste kunstuttrykk.

 

«Skrik» ble malt av Munch i perioden han senere kalte «Livsfrisen». En epoke med temaer rundt angst, depresjon, død og frykt, ikke minst noe ukrainere opplever i dag. - Kjente motiver fra denne epoken i Munchs kunsterliv er i tillegg «Madonna», «Vampyr» og «Kyss», sier Hauge. Chateau Chizay ønsket å ha med de ukrainske fargene og valget falt da på et symbolsk hjerte.-

 

De er utrolig stolte av vinen og vi ser sammen frem til vårt videre samarbeide. Den største utfordringen til nå har vært transporten ut av Ukraina, - sier Sven Hauge i Rosmersholm AS.
 

Varefakta: Edvard Munch Skrik The Taste of Ukraine.
Bestillingsutvalget / Vinmonopolet

Lansering: 5.7.2023
Varenr: 15636001
Druer: 40% Pinot Noir, 40% Merlot, 20% Blaufränkirch.
Alkohol: 13.5% Vol.Alc.
Volum: 75 cl Glassflaske

 

Pris: 280,-

Pressekontakt: Daglig leder Sven Hauge
Tlf: +47 90658000
E-post: sven.hauge@rosmersholm.no
Produsentens nettside: chateauchizay.com

Alle foto og film av Rosmersholm AS

bottom of page