En riktig serveringstempratur er viktig for smaksopplevelsen. Vinen varmes fort opp i glasset, så et godt råd er å la den gjerne være litt kjøligere en det Vinmonopolet / produsenten anbefaler. Det som er sikkert er at aromaene i både duft og smak lukker seg ved lavere tempratur. Etter at vinen er kommet i glasset, vil den derfor åpne seg. Unngå "kokt" rødvin som står øverst i skapet. Den har ca. 25 C. Sett rødvinen gjerne i kjøpeskapet en 20 minutter for servering. Vinen vil da også virke friskere. Nedenfor anbefalte serveringstempraturer.
Musserende viner: 6 – 8° : Lette og enkle musserende viner.
10 – 12° : Komplekse og fyldige musserende viner. Hvitvin: 6 – 8° : Lette, enkle, friske og ikke fatlagret hvitviner 10 – 12° : Medium kraftige og noe komplekse hvitviner, med litt fylde og evt. noe fatlagring. 12 – 14° : Kraftige og komplekse hvitviner som er mye fatlagret. Rødvin: 14–16° : De lette, ukompliserte og oftest unge fruktige rødviner uten fatlagring, for eksempel Beaujolais. 16 – 17° : Mellom kraftige rødviner, laget på fyldige druetyper eller som har fått noe fatlagring. 17 – 18° : Kraftige, tung og ofte modne viner som er fatlagret eller er laget på de fyldige druetyper.
Comments