top of page
  • Forfatterens bildeRosmersholm AS

Verdt å vite om mat og vin i kombinasjon

Oppdatert: 15. mai 2023


Et bilde av en reke på en seng av asparges og en kvats med dill liggende på en sitron skive.
Verdt å vite om mat og vin i kombinasjon

  • Lett vin til lett mat.

  • Tung vin til tung mat.

  • Maten bør ikke overdøve vinen og omvendt. Bør komplettere hverandre.

  • Vin og mat bør ha minst lik rundhet og sødme.

  • Bitterstoffer i vin og mat forsterker hverandre. Velg vin med lite bitterstoffer.

  • Mat med mye syre bør kombineres med runde, gjerne sødmefylte viner.

  • Salt mat krever friskhet og sødme. Velg vin med restsødme.

  • Mat med mye fett trenger tanniner eller syre. Velg tanninrik vin med syre.

  • Sterk mat trenger sødme i vinen. Velg vin med litt sødme.

  • Sødme i vinen vil minske effekten av syrlighet, f. eks som sukker på appelsin.

  • Sødme i vinen vil minske effekten av bitterhet, f. eks som sukker i te.

  • En vin som er mindre syrlig en retten vil virke spinkel og svak.

  • En syrlig vin virker mindre syrlig med syrlig mat.

  • Vin må være minst like søt eller søtere en maten.

  • Sødme i vinen er dempende på sterk krydder.

  • Tanniner i vinen reagerer postivt på tanniner i maten og sammen virker de bløtere.

  • Høy alkohol i vinen gjør sterk mat sterkere. Sterkt krydder og alkohol akselrerer hverandre.

  • Fiskeoljer gjør tannrike viner metalliske.

22 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page